Att komma igång med din hobby...

Att komma igång...

En kul och inspirerande hobby men som samtidigt kräver lite försiktighet.

Planera din arbetsyta innan du börjar måla. Se till att de olika verktygen och materialen finns på "rätt" plats. Det finns annars en risk att man bränner sig för att man är ouppmärksam och sträcker sig efter något.

Om du tycker att det är svårt att måla kan det bero på att temperaturen är för hög eller låg, gör värmetestet. Du behöver också vara ganska mjuk och försiktig på handen, speciellt med strykjärnet.

Du har för höga krav. Tekniken fungerar bäst om du skapar fritt. Bilden växer fram och formas efter hand. Om du arbetar efter en plan kan du bli mer styrd och en del av skaparglädjen kan försvinna, samt att det ofta kräver någon form av grundkunskap om teckning och/eller måleri.

Allt arbete och användning av alla produkter sker under eget ansvar!!

Startset, Artset

Diverse material som är bra att börja med finns i Encaustic Artset. I dessa paket ingår endast materiel, om du vill ha styrkjärn och stylus också kan du kika på de olika startseten som Startset, Megaset, Midiset osv.

Färgdrömmarens set innehåller alltid endast vita målarkort.

Böcker, DVD

Det finns lite böcker och DVD du kan kika i. Böckena ger instruktioner för att skapa olika motiv och ger inspiration. DVD filmerna visar hur du med hjälpa av olika tekniker skapar olika motiv samt hur olika verktyg och redskap kan användas.

Undervisningmaterial på engelska.

Bra att ha grejer...

Hobbykniv, linjal och skärmatta (kan även användas som linjal) eller skärmaskin om du vill skära ut vissa delar av bilderna eller trimma kanterna.


Dubbelhäftande tejp & brevkort, cellofan för att göra kort.


Bigare/falsben om du gör egna kort för att få en snygg vikning i mitten. Blir snyggast om man lämnar "dalen" utåt & "berget" inåt.


Målartejp som är lätt att ta bort från olika ytor.

Skruvmejsel - för att byta stylushuvuden.

Till förvaring passar
hobbyväskan i butiken perfekt. Den rymmer mycket verktyg, redskap, papper, vax mm.

Liten bricka - om du vill ha verktygen på plats så de inte åker i golvet

Blyerts- eller kolpenna - om du vill skissa upp en bild innan du målar.

Hushållspapper - rengöring till dina verktyg.

Datapapper, målarrullar - skyddsunderlag. Undvik papper med trycksvärta.

Förkläde eller oömma kläder.

Montering av kort

Gör fina kort. För att enkelt skära till dina bilder använd skärmaskinen. Du kan givetis använda skärplattan, stållinjal & skalpell. Använd dubbelhäftande tejp för att inte förstöra målarkorten.

Tips, använd cellofan istället för kuvert.