Att måla med de olika verktygen...

Strykjärn

Perfekt strykjärn för vaxmåleri, kan tas isär och monteras uppochner som minihotplate

Strykjärn med ledad rörlig sladd, perfekt för vänsterhänta och sladden är ur vägen.

Strykjärnet gör du rent med hushållspapper. Om det är mycket smutsigt kan du använda klarvaxen som du smälter.


För att se att du har rätt temperatur kan du använda vax 08. Om temperaturen är rätt inställd ska vaxen smälta "lagom" dvs varken vara för rinnig eller trögflytande.

Stylus (Värmepenna) med tillbehör

Fungerar ungefär som en penna och kan har massor av roliga huvuden som du kan byta ut genom att enkelt lossa på skruven.

Det finns två olika modeller att välja mellan:
1) Stylus - ej reglerbar värme, innehåller spetsar och pensel
2) Professionell stylus - du kan själv reglera värmen på denna.

Stylusjärn - trianglar, rektanglar, runda, breda mm används för att skapa enkla effekter eller former.

Mini- och mikrostrykjärnen - bra att använda när strykjärnet blir för stort.
Spetsar - Kalligrafispetsar, vanliga spetsar
Penslar - Artistpenslar, vanliga penslar. Fungerar ungefär som markerpennor.

Den röda stylusen med hällpip används som den är och du smälter vaxen i behållarem och skapar därefter de effekter som du vill ha. Stylusjärnen som finns att köpa passar ej till denna produkt.

Varmluftspistoler

Passar till många olika tekniker. Den fungerar om du vill måla på stora ytor, göra bakgrunder eller förändra bilden lite som du gjort utan att använda strykjärnet.


Det finns tre olika varmluftspistoler i butiken:
1) Heat-It värmer utan att blåsa
2) Embossingfönen blir inte lika varm som den större varmluftpistolen. Kan ej reglera värme eller utblås. Lätt att kontrollera vaxflödet.
3) Varmluftpisto där du kan reglera värme och utblås.

Om du målar stora bilder eller om du vill att färgen ska spridas snabbt över ett stort område är varmluftpistolen lämplig. Tänk på att inte hålla öppningen för nära kortet eftersom det smälter.

Om du vill måla mindre bilder eller "kontrollera hur färgen flyter ut" passar embossingfönen. Fönen blir inte lika varm som varmluftpistolen. Du kan inte reglera värmen eller luftutsläppet.

Droppa ut färg på ditt målarkort  och använd varmluftpistolen för att blåsa ut färgen i ett abstrakt mönster.

Hotplate (Värmeplatta)

Du kan måla direkt med vax på målarkorten och använda Använd roller, servetter, kamset, palettaknivar, penslar, svampar, strukturpenslar mm för motiv, effekter och mönster.

Hotplate kan även användas som färgpalett vid traditionell målning. Smält vaxen direkt på plattan eller använd Encaustic metallkopparna. Använd penslar som tål värme.

A2+ plattan vänder sig till den proffesionella artisten.

A5 plattan riktar sig till den som vill måla på mindre värmeplattor istället för att använda styrkjärnet som minihotplate. Plattan är mer stabil och du använder strykjärnet som värmekälla och monteras i den medföljande behållaren.
 
Palettavärmeplattan riktar sig till den som vill använda färgerna på ett mer traditionellt sätt. Färgen smälter i behållaren och appliceras med bl.a. penslar.

Tänk på att dessa verktyg blir extremt varma (speciellt varmluftspistolen), så var extra uppmärksam. Ta aldrig i munstycket innan det svalnat ordentligt.

Ställ varmluftpistolen med öppningen uppåt, dels för att du av misstag inte kommer emot den och dels för brandrisken.