Att måla på olika grundmaterial

Målarkort

När man målar och då framförallt i början, är det bra om man tänker på att förenkla allt så mycket som möjligt. Allt för att kunna ha kul med sin hobby. Om man använder produkter som är "för krångliga eller svåra" är det lätt att man tapper sugen...

Det finns olika målarkort. Du kan välja på vita målarkort 250g/m2 både som finns både som matt eller glansig yta. 300g/m2 målarkort finns endast i vitt och med glansig yta.

Du kan givetvis måla på andra materiel, men dessa målarkorten är speciellt framtagna för Encaustic Art målning. De är enkla att använda och du kan enkelt måla över det du gjort om du inte är nöjd.

De färgade målarkorten som finns i 6 olika färger fungerar på ett annat sätt än de vita mer glansiga målarkorten. När du målar med transparenta vaxfärgern kommer nyansen ändras och komplementär färgerna framträder. Om du använder täckande färger eller pasteller kommer resultatet bli som när du målar som vanligt. Du kan ockå använda dessa som baksidor eller bakgrunder om du gör kort.

Canvas, Pannå

Om du målar på canvasdukar är ett tips att stryka på ett lager med klarvax först för att "mätta" materielet. På så sätt är det enklare att "förändra det du målar" det gör också att det går åt mindre vaxfärg!

Encaustic preparerade dukar/målarplattor
Dessa dukar och plattor är specialbehandlade för encaustic art teknik och den behöver ej förbehandlas utan det är bara att börja måla på dem. Dessa dukar är till för alla möjliga tekniker och passar även till Encaustic Art teknik med bra fästförmåga mm.

Akryl- & oljepreparerade dukar/målarplattor är ej avsedda för Encaustic Art teknik eftersom fästförmågan är sämre och det finns risk för att duken spricker.

Absorberande papper & material

När du blir mer "varm i kläderna" är det kanske dax att gå över till att måla på annat materiel. Du kan måla på olika typer av papper med annan textur, canvasdukar, målarplattor, askar, böcker, siden, trä - ja, i princip allt som tål värme..

När du målar på absorberande papper och materiel är det lite svårare att ändra det du målat och suger mer vaxfärg än på glattare ytor. Om du målar på poröst absorberande papper påminner alstren om oljemålningar. Du får helt andra resultat på ex pergamentpapper då resultatet får en mjukare framtoning.