Att måla med Encaustic Vax

Encaustic Vax, Bubbelvax, Sealer

Till Encaustic Art används specialla vaxer för bästa effekt. Vaxerna används smälta och finns i block- eller kritform. Konstnärsvaxen är i större block och handgjorda. Bubbelvax är för effekter och har en helt annan kvalitet mot de andra Encaustic vaxerna. Vaxsticken är de samma som de små vaxblocken. Det är bara formen och vikten som skiljer dem åt.

Sealer används som vaxskydd för att undvika repor.

Vaxfärgerna är unika och skiljer sig från varandra, en del färger är täckande och trögflytande, medans andra är lättflytande och transparenta.

Tänk på rengöra verktygen regelbundet. Risken finns annars att vaxen droppar och förstör din målning.
 
Om du har små vaxbitar kvar kan du göra nya vaxblock. Lägg vaxbitarna i en av metallburkarna som finns i butiken. Montera strykjärnet uppochner och ställ på koppen tills vaxen smält. Kunskap om färglära krävs för bästa resultat.


Gör rent ditt vaxblock genom att smälta bort den oönskade färgen eller använd en kniv och skrapa försiktigt.

Om du får vaxfläckar på kläderna kan du ta ett bakplåtspapper och lägga det på plagget och sedan stryka bort fläcken med ett strykjärn.

Vaxblock och vaxstick finns både styckvis eller i en förpackning i butiken.

Vaxfärger som ex. skolkritor fungerar men de innehåller ofta mycket paraffin. De blir "rinniga" att använda och har ofta sämre ljusäkthet dvs de bleknar över tid...

Acrylic Wax sealer/förseglingsvax

Sealer används för att skydda dina bilder. För det mesta räcker det med att du polerar upp vaxytan med en trasa. Lacket ger en hårdare yta som skyddar mot repor, fingeravtryck mm. Om du gör collage kan du använda sealer som "lim".

Det finns även ett fixativ i butiken som du använder om du vill måla på textil.

Färger, färgmixar och olika begrepp

När man målar används ofta olika termer och begrepp.

Aktiva färger Stora kontraster, komplementärfärger, blandning med många olika färgnyanser och rena färger upplevs mer aktiva.

Färgblandningar (Hur du skapar nya färger). Vanligaste färgblandningen Röd + Gul = Orange, Blå + Grön = Grön, Blå + Röd = Violett, Svart = mörkare färger, Vitt (grått) = pastell färger, Transparent/ klar vax = förtunnar alla färger. Vaxfärgerna med Nr 41-48 är de generella "rena" mixerfärgerna.

Färgmättnad/styrka (Färgens renhet/styrka) Orena färger är mindre färgstarka. Primärfärgerna är de mest färgstarka och mättade färgerna.

Färgton (Grader av nyanser från vit/ljust – svart/mörkt) Genomskinliga/Transparenta och Halvtransparenta (Semitransparenta) färger. Ljus passerar genom färgen och upplevs som ljusast om den målas på vitt papper eller kraftfull om det målas i tunna skikt över andra vaxfärger. De genomskinliga och halvgenomskinliga färgerna kan förändras beroende på vilken yta de målas på. Ex om du målar på de färgade målarkorten kommer vaxen att skifta färg - kompletteringsfärgerna kommer att synas. (Om du däremot nvänder mer täckande färger kommer du inte märka någon effekt alls).

Highlighter (Självlysande neonfärger) Används för att belysa eller förstärka vissa effekter. Mindre ljusäkta än andra vaxfärger, dvs de kan blekna över tid.

Inaktiva färger Orena färger, teritärfärger, begränsat antal använda färgnyanser, liten kontrast, mättnad och ljusvärde skapar en lugnare känsla.

Kalla färger Blå och violetta färger ger ett kyligt intryck och motivet upplevs som mer avlägset.

Komplementärfärger (Motsatsfärger) Används för att förstärka upplevelsen av angränsade färger. Om man använder två komplementärfärger tillsammans "släcker de ut" varandra och färgen blir "grådassig".

Konsistens (Färgens tjocklek/strykbarhet) Desto ljusare och varmare en färg är desto mer lättflytande/tunn är den. De mer lättflytande färgerna används till himmel mm. De mörkare används till förgrunden. Tjockare konsistenser är bra för struktur till bladverk mm.

Ljusäkthet Hur väl färgen står emot blekning av solljus. Mycket bra = 5, Bra = 4 i alla vaxförger, förutom pastell och neon 3 = god

Metallicfärger Färger gjorda av mica & metalloxid. Ger en metalliknande lyster i bilden.

Mixerfärger Tjockare och mer "färgäkta" starka färger som är lämpliga att använda för att blanda nya färger.

Neutrala Färger Svart, Vit, Silver, Grå och Brun är bra för bakgrunder. Fungerar som övergångsfärger mellan olika färgpaletter. Neutrala färger hjälper till att sätta fokus på andra färger eller tonar ner toner som annars skulle dominera bilden.

Pastellfärger Färger med mycket vitt som bas och som ger ett "krämigare" mjukare intryck, kan ha sämre ljusäkthet än andra vaxfärger.

Pärlemorfärg Mica mineral som ger en skimrande effekt. Bra till mörka eller svarta ytor. Pärlemorvaxen kan mixas med alla vaxfärger för pärlemoreffekt.

Täckande färg (Opak) Det finns både Täckande (Opaka) och halvtäckande (Semi Opaka) vaxfärger. Dessa färger tillåter inte att ljus passerar igenom och blir därför ogenomskinligt. Används när man vill täcka över något. Om man tillsätter mycket vitt ger det en täckande yta.

Varma färger Röda och gulaktiga färger ger bilden ett varmare intryck och motiven upplevs som att de är längre fram.